Rata anuală a inflaţiei a coborât la -1,7%, după ce în iulie preţurile s-au redus cu încă 0,2%

RACNETUL

Meteo Arad

 1. Mai mult înorat (noaptea)

  14°C

  T.min: 12 °C
  T.max: 17 °C

Curs Valutar

 1. EURO 4.7315 ron
 2. USD 4.2103 ron
 3. GBP 5.2727 ron
 4. XAU 194.9091 ron

Rata anuală a inflaţiei a coborât la -1,7%, după ce în iulie preţurile s-au redus cu încă 0,2%

 1. Data:
  11.08.2015 10:43
 2. Autor:
  Domnul Goe
 3. Categoria:
  Economie
 4. Accesari:
  557
 5. Coment:
  0
 6.  Distribuie pe Facebook


Rata anuală a inflaţiei a coborât la -1,7%, după ce în iulie preţurile s-au redus cu încă 0,2%
Preţurile de consum s-au redus în iulie cu 0,2% faţă de iunie, iar rata anuală a inflaţiei a coborât la -1,7%, de la -1,6% în iunie, preţurile alimentelor reducându-se cu 7% comparativ cu iulie anul trecut, însă la produsele nealimentare şi servicii s-au înregistrat creşteri de 1,3%, respectiv 2,2%.

 Măsurată prin Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), inflaţia anuală s-a plasat la -1,4%.

"În iulie 2015, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu luna iulie 2014, este de 40%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0-2,5% deţin o pondere de 34,5%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 25,5%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2014 - iulie 2015) faţă de precedentele 12 luni, calculată pe baza IPC, este de 0,5%, iar pe baza IAPC creşterea a fost de 0,7%.

Preţurile la alimente au scăzut în iulie cu 1,2% faţă de iunie, în timp ce la produsele nealimentare preţurile au fost mai mari cu 0,5%, iar la servicii cu 0,1%.

Cel mai mult s-au ieftinit legumele şi conservele de legume, cu 10,3%, urmate de cartofi (-8%), fructe proaspete (-3,9%) şi fructe şi conserve din fructe (-1%).

Pe de altă parte, citricele şi alte fructe meridionale s-au scumpit cu 2,6%, ouăle cu 1,3%, iar margarina, fasolea boabe şi alte leguminoase cu 0,3%.

Din categoria produselor nealimentare, cele mai mari reduceri de preţuri au fost consemnate la medicamente, cu 3,5%, şi la articole medicale, cu 3,4%. Gazele, în schimb, s-au scumpit cu 11,2%. Alte scumpiri s-au mai înregistrat la săpunul de rufe (0,2%) şi energie electrică (0,1%).

Comparativ cu decembrie, alimentele s-au ieftinit în iulie cu 7%, pe când produsele nealimentare s-au scumpit cu 2,1%, iar serviciile cu 1,3%.

În iunie, preţurile de consum au scăzut cu aproape 3% faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi băuturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, influenţată de ieftinirea alimentelor cu 6,4%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat marţea trecută că economia nu riscă să intre în deflaţie, având în vedere că inflaţia se va situa în teritoriu negativ în viitoarele trei trimestre, întrucât consumul creşte cu 6% şi poate ajunge la 10% până la finele anului, existând chiar presiuni inflaţioniste după creşterea salariilor.

"Răspunsul este nu şi am două argumente. Grosul acestei dezinflaţii, într-adevăr de tip «şoc», cred că este foarte importantă, vine nu atât din eventuala reducerea TVA de la 24% la 19% - noi am luat-o în considerare, nu este într-adevăr certă, din timp ce procesul legislativ nu s-a terminat, dar nu putem să n-o luăm în considerare în scenariul nostru, - dar grosul dezinflaţiei vine tot de la TVA redus la alimente, pentru că ponderea alimentelor în indicele preţurilor de consum din România este foarte mare. Deci nu este neapărat o noutate, am spus doar că s-a accentuat", a afirmat Isărescu la briefingul după şedinţa CA pe probleme de politică monetară, fiind întrebat dacă există pericolul intrării într-o perioadă de deflaţie.

El a arătat că dezinflaţia s-a mai accentuat pentru că BNR a calculat un indicator de transmisie a reducerii TVA la alimente de 60% în scăderea preţurilor, însă în realitate a fost mult mai mare.

Totodată, şeful BNR a atras atenţia că, dacă alimentele s-au ieftinit ca urmare a reducerii TVA la 9%, se observă presiuni inflaţioniste din partea produselor nealimentare şi a serviciilor, unde preţurile au crescut.

Banca centrală a revizuit în jos prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la -0,3% pentru finele acestui an şi la 0,7% până la sfârşitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte în scădere faţă de proiecţia anterioară, urmând să intre în interiorul intervalului din jurul ţintei în T1 2017.

Scenariul de bază realizat de BNR a luat în calcul informaţiile disponibile la 15 iulie, înainte de retrimiterea Coldului Fiscal în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis, la 17 iulie.

"Rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată la valori negative până în mai 2016, va reveni la valori pozitive, dar inferioare, până la sfârşitul anului 2016, intervalului ţintei şi a reintra în interiorul acestuia (2,5% plus/minus 1 punct procentual - n.r.) începând cu trimestrul I din 2017. În cea mai mare parte a intervalului de prognoză, rata anuală a inflaţiei va fi marcată de reducerile succesive ale cotei TVA", a punctat joi Isărescu în conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.


 

Comentarii (0): Adauga comentariul tau

Nu sunt comentarii.Alte stiri dupa Tag-uri

 1. inflatie
 2. preturi
 3. romania
 4. economie

Alte stiri similare


Noul an vine cu noi serii de cursuri la Camera de Comerţ Arad Noul an vine cu noi serii de cursuri la Camera de Comerţ Arad Marti, 08 Ianuarie, 2019 19:26 Începutul de an debutează în forţă în vederea sprijinirii arădenilor care vor să aibă o altă calificare - urmând cursuri de formare profesională.

În luna ianuarie, Camera ...
Întâlniri cu contribuabilii pe tema schemei de ajutor de stat la Camera de Comerţ Arad
Întâlniri cu contribuabilii pe tema schemei de ajutor de stat la Camera de Comerţ Arad Luni, 24 Septembrie, 2018 16:52 Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad în parteneriat cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timişoara organizează, în următoarea perioadă, întâlniri cu ope ...
CCIA : CURS DE CONTABIL CCIA : CURS DE CONTABIL Joi, 26 Iulie, 2018 10:14 Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, prin Centrul de Formare Profesională, organizează în perioada 17 septembrie - 30 noiembrie 2018 cursul de CONTABIL – cod COR 331 302. ...
Oportunitate finanțată de UE pentru firmele arădene de a participa la misiuni economice în țările din Asia de Sud-Est Oportunitate finanțată de UE pentru firmele arădene de a participa la misiuni economice în țările din Asia de Sud-Est Vineri, 30 Martie, 2018 22:17 Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad supune atenţiei societăților arădene misiunile economice organizate de UE, în anul 2018 şi 2019, prin programul Business Avenue în Republica Sing ...
Glad Varga (PNL): “ONG-urile din România trebuie susținute, nu desființate!” Glad Varga (PNL): “ONG-urile din România trebuie susținute, nu desființate!” Vineri, 28 Aprilie, 2017 18:39 Deputatul Glad Varga trage un semnal de alarmă privind propunerea guvernului PSD-ALDE de modificare a Codului Fiscal, prin care elimină posibilitatea cetățenilor de a redirecționa 2% din impozitul pe venit c ...
Forum economic internaţional Arad Forum economic internaţional Arad Joi, 20 Aprilie, 2017 10:28 În perioada 21-23 aprilie 2017, se va desfășura la Arad prima ediție a Forumului Economic Internațional. Evenimentul, organizat de către filiala Arad a Patronatului Național Român și Centrul Int ...
CURS de ARHIVAR - o nouă sesiune organizată de CCIA ARAD CURS de ARHIVAR - o nouă sesiune organizată de CCIA ARAD Joi, 16 Februarie, 2017 13:45 Meseria de arhivar, ca una din cele mai vechi ocupații, a apărut din necesitatea organizării, păstrării și folosirii arhivelor. ”Cursul de arhivar este obligatoriu pe piața muncii, conf. art. 31 din ...
CCIA Arad organizează curs acreditat:
Expert Achiziţii Publice
CCIA Arad organizează curs acreditat: Expert Achiziţii Publice Marti, 13 Decembrie, 2016 21:41 Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, prin Centrul de Formare Profesională, organizează cursuri acreditate, recunoscute de Autoritatea Națională de Calificări, de Ministerul Muncii, ...
Gheorghe Seculici: „Avem o importantă temă de reflecție cu privire la dezvoltarea afacerilor locale!” Gheorghe Seculici: „Avem o importantă temă de reflecție cu privire la dezvoltarea afacerilor locale!” Luni, 24 Octombrie, 2016 13:12 Peste 500 de persoane au participat joi seara la Gala Mediului de Afaceri din Arad, un eveniment dedicat, anul acesta, și împlinirii unui deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană. Gala a ...
Constantin Traian Igaș: “Dosarele pentru Casa Verde trebuie să poată fi depuse și online” Constantin Traian Igaș: “Dosarele pentru Casa Verde trebuie să poată fi depuse și online” Miercuri, 19 Octombrie, 2016 10:38 Senatorul arădean Constantin Traian Igaș i-a solicitat ministrului mediului să vină în sprijinul oamenilor care accesează programul “Casa Verde” și să introducă depunerea online a dosarel ...

Racnetul


Escu - România electorală!


Talk Show TV <<< 41 >>> vezi-toate


Curat condei vezi toate