Filarmonica de Stat Arad : Un Medalion Beethoven de excepție, joi seara, sub bagheta lui Cezar-Mihail Verlan

RACNETUL

Meteo Arad

  1. Mai mult înorat (noaptea)

    14°C

    T.min: 12 °C
    T.max: 17 °C

Curs Valutar

  1. EURO 4.9016 ron
  2. USD 4.5101 ron
  3. GBP 5.5473 ron
  4. XAU 279.2843 ron

Filarmonica de Stat Arad : Un Medalion Beethoven de excepție, joi seara, sub bagheta lui Cezar-Mihail Verlan

  1. Data:
    23.02.2016 15:15
  2. Autor:
    Domnul Goe
  3. Categoria:
    Cultura
  4. Accesari:
    953
  5. Coment:
    0
  6.  Distribuie pe Facebook


Filarmonica de Stat Arad : Un Medalion Beethoven de excepție, joi seara, sub bagheta lui Cezar-Mihail Verlan

Lista muzicienilor aflaţi în premieră la Arad se îmbogăţeste în ultima săptămână a lunii februarie, dirijorul Cezar Verlan propunând pentru concertul de  Joi, 25 februarie de la ora 19.00, din sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr.19, un program integral Ludwig van Beethoven.

“Despre creația lui Ludwig van Beethoven se poate scrie mult, se poate citi enorm. Dar, pentru un public îndrăgostit de geniul Titanului de la Bonn, un concert dedicat exclusiv creațiilor sale reprezintă cel mai frumos și mai încântător popas într-o lume în care Creația a atins cotele magice ale perfecțiunii.” – dr. Alin Văcean, manager al Filarmonicii de Stat Arad.

De la sensibilul şi emoţionalul Robert Schumann, ale cărui creaţii au acoperit spaţiul concertistic al recent încheiatei săptămâni, auditorii se regăsesc acum în sonorităţile robuste beethoveniene, într-o lume regeneratoare, care a revitalizat un întreg secol de muzică. Uvertura Coriolan op. 62, realizată în 1807 ca introducere muzicală la o piesă de scenă bazată pe Viaţa oamenilor iluştri greci şi romani de  Plutarh şi Simfonia I în do major  op.21, partitură de hotar a anului 1800, care relevă prin particularităţile ei geniul beethovenian pregătit pentru afirmare, sunt asociate în prima parte a medalionului propus de tânărul invitat. Complementar acestora, Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră  în do major op.56, îmbinarea perfectă dintre principiul cameral, expus cu generozitate în producţiile vieneze ale momentului şi planurile de construcţie ale clasicului concert cu solist, extinse în cazul de faţă la mai mulţi parteneri, împlineşte tabloul începutului de secol XIX. Partitură unică în repertoriul concertistic mondial “Triplul” beethovenian revine  pe lista de audiţii a actualei stagiuni, în interpretarea  violonistului Lucian Petrilă, a violoncelistului Darius Tereu şi a pianistului Sorin Petrescu.

 

Portret – Cezar Mihail Verlan

Cezar-Mihail Verlan este absolvent al Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică şi Teatru, specializările Pedagogie muzicală şi Stilistică interpretativă (Dirijat cor – clasa Maestrului Diodor Nicoară) şi al Academiei de Arte George Enescu din Iaşi, specializarea Dirijat orchestră (clasa Maestrului Dumitru Goia). Este membru fondator şi dirijor al corului de cameră Cantemus şi al orchestrei de cameră Intermezzo, formaţii alcătuite din studenţi şi profesori ai Universităţii de Vest din Timişoara. A urmat cursuri de perfecţionarea în arta dirijatului cu David Crescenzi, Dumitru Goia, Petre Sbârcea, Gergely Kaposi, Diodor Nicoară, Nicolae Gîscă. Între anii 2008-2015 a fost asistent universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică şi Teatru la disciplinele Ansamblu coral şi Dirijat coral. În prezent, începând cu luna ianuarie 2016, în urma unei preselecţii naţionale, este dirijor asistent al Corului Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin. A colaborat cu muzicieni de renume internaţional precum Aura Twarowska, Sorin Petrescu, Daniel Kientzy. Abordează un repertoriu vast, de la muzica veche la cea contemporană.

 

Portret – Sorin Petrescu

Născut la Timişoara în anul 1959, pianistul SORIN PETRESCU şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică Ion Vidu din oraşul natal, continuându-le apoi la Conservatorul Ciprian Porumbescu (azi Universitatea de Muzică) din Bucureşti la clasa profesorului Constantin Ionescu Vovu.În anii 1980 şi 1981, a participat la cursurile de vară ale Seminarului internaţional de la Weimar, la clasa de măiestrie a pianistului Rudolf Kehrer.Din anul 1982, Sorin Petrescu este pianist (în prezent solist concertist) al Filarmonicii Banatul, desfăşurând o bogată activitate solistică. Este membru al Trio-ului Contraste, fiind un promotor al muzicii contemporane.Sorin Petrescu a fost distins cu premiul I la concursurile naţionale ale muzicienilor profesionişti în 1983, 1985, 1987, 1989, cu Premiul Revistei Astra din Braşov (1988), Premiul Criticilor Muzicali (1989), Premiul Uniunii Compozitorilor din România. Este de asemenea laureat al Concursului Internaţional de pian de la Mazara-Italia (Premiul II).Sorin Petrescu a participat în cadrul mai multor festivaluri muzicale precum: Festivalul George Enescu (1988, 1991, 2007), Festivalul internaţional de la Varna (Bulgaria), Festivalul pentru Europa de Răsărit de la Bergen (Norvegia), Festivalurile de muzică contemporană de la Darmstadt (Germania), Bogota (Columbia), East-West Festival – Amsterdam (Olanda), The New Music Festival – Huddersfield (Marea Britanie), Musicorama (Hong Kong). A concertat şi în China, Polonia, Ungaria, fosta U.R.S.S., Germania, Olanda, Franţa, Elveţia, Taiwan, Anglia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Puerto Rico.A efectuat înregistrări la radio, televiziune şi la Casele de discuri Electrecord, Gutingi, Cavalli, Altri Suoni.Sorin Petrescu este doctor în muzicologie.

Portret – Lucian Petrilă

Lucian Petrilă a început studiul instrumentului la Arad şi a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, fiind licenţiat în interpretare instrumentală la clasa prof.dr. Graţiela Negruţiu.
A debutat ca solist în anul 1996, cu Concertul pentru vioară şi orchestră de Johannes Brahms, acompaniat de orchestra Filarmonicii “Banatul”, în acelaşi an devenind membru al ansamblului simfonic. Urmează cursurile de măiestrie artistică cu Jaques Saint Yves (1996) şi Jean Francois Antoniolli (1998 şi 2000), iar în cadrul "Seminarului Mozart" din 1998, cântă sub bagheta maestrului Antoniolli partitura de violă solo a Simfoniei concertante, alături de Gabriela Petrilă, performanţă repetată şi sub bagheta lui Cristian Florea în 2010.
Colaborările cu Trio “Contraste”  îi lărgesc orizontul interpretativ prin incursiuni în repertoriul valoros al compozitorilor contemporani, Sorin Petrescu fiind cel care îl călăuzeşte şi îi educă gustul propunând interpretarea unor lucrări originale, de la sonate pentru vioară solo (Horst Lohse, Remus Georgescu) la opera lui Aurel Stroe (Orestia) şi până la muzica interactivă a spectacolului de teatru "Şapte prinţese" (Copenhaga 2003), etc.
Strânsa colaborare dintre cei doi vine confirmată de munca din studio, cele două CD-uri înregistrate stând la baza a trei turnee în America, Puerto Rico (2004, 2005, 2007). În San Juan onorează invitaţia Conservatorului de a preda cursuri de măiestrie şi susţine serii de mai multe concerte în cadrul “InterAmerican University of Puerto Rico”.
Continuă să cânte împreună pe scenele din ţară (Timişoara, Lugoj, Arad, Buşteni, Târgovişte,etc.) şi în turneele mai recente din Germania (Bamberg, Bayreuth, Mannheim, etc)

Portret – Darius Tereu

Darius Tereu s-a născut la Timişoara în anul 1985 într-o familie de muzicieni. A început studiul violoncelului la vârsta de 10 ani la Liceul de muzică "Ion Vidu" din Timişoara sub îndrumarea profesorului Czuczu Erwin, urmând să absolve Liceul de muzică "George Enescu" din Bucureşti la clasa prof. Anca Vartolomei. Şi-a aprofundat studiile în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu continuând masteratul la facultatea ZHDK din Zürich, Elveţia cu profesorul Orfeo Mandozzi. A luat parte la o serie de clase de măiestrie susţinute de Franz Helmerson, Lynn Harrell, Stefan Kropfitsch, Claudius Herrmann, Martin Zeller. Este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte atât ca solist cât şi ca membru al unor formaţii camerale în ţară şi în străinătate (Ungaria, Bulgaria, Germania, Polonia, Austria, Anglia, Scoţia, Franţa  etc.). În prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul Filarmonicii "Banatul" din Timişoara ca şef de partidă - violoncel, predând în paralel şi la Universitatea de Vest din Timişoara. 

Biroul de Presă al Filarmonicii de Stat Arad



 

Comentarii (0): Adauga comentariul tau

Nu sunt comentarii.



Alte stiri dupa Tag-uri

  1. filarmonica
  2. arad
  3. concert
  4. beethoven

Alte stiri similare


O nouă clădire pentru UAV O nouă clădire pentru UAV Miercuri, 05 Septembrie, 2018 19:11 Universitatea "Aurel Vlaicu"din Arad a primit, de astăzi, în administrare clădirea situată pe Bulevardul Revoluției nr.72,  fostul sediu al Băncii Naționale a României, filiala Arad. Hotăr ...
La jubileu La jubileu Vineri, 31 August, 2018 23:13 De prin  februarie, Mandy se straduieşte sa ne găseasca, sa ne adune. Se implinesc cinzeci de ani de la terminarea gimnaziului, la Generală nr.1 şi nu ar vrea sa treaca evenimentul nemarcat.     ...
Despre leadershipul apreciativ la UAV Despre leadershipul apreciativ la UAV Marti, 17 Aprilie, 2018 18:21 Universitatea ,,Aurel Vlaicu’’ Arad, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență socială organizează în data de 18 aprilie începând cu ora 14:00 prelegerea ,, ...
Zilele Asistentei Sociale la UAV
Zilele Asistentei Sociale la UAV Marti, 27 Martie, 2018 22:24 Facultatea de Știinte ale Educației, Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” Arad a organizat, sub egida Bibliotecii Vii,  Zilele Asistenței  Sociale. ...
Depășește-ți limitele, un workshop despre voință și sport, la Universitatea ,,Aurel Vlaicu" Arad
Depășește-ți limitele, un workshop despre voință și sport, la Universitatea ,,Aurel Vlaicu" Arad Vineri, 23 Martie, 2018 13:14 Vrei să participi la un workshop interactiv despre voință, limite, capacitate fizică, viață sănătoasă și sport? Ești invitat miercuri, 28 martie, de la orele 10.00 în Complexul M al Universități ...
Primii absolvenți ai cursului de administrator structuri sportive Primii absolvenți ai cursului de administrator structuri sportive Marti, 20 Martie, 2018 22:35 Primii 28 de  absolvenți ai cursului de specializare administrator structuri sportive au primit diplomele din partea FRF, în cadrul unui eveniment special organizat la sediul Rectoratului de la Univers ...
Studenţii UAV organizează Academia de Training pentru Elevi Studenţii UAV organizează Academia de Training pentru Elevi Vineri, 16 Martie, 2018 20:39 Primul training din cadrul proiectului național Academia de Training pentru Elevi se va desfăşura la Arad, prin Liga Studenților din Universitatea „Aurel Vlaicu”. La nivel naţional evenimentul est ...
Se redeschide al treilea cinematograf din Arad! Se redeschide al treilea cinematograf din Arad! Luni, 12 Iunie, 2017 11:34 Comedia „Două lozuri“, în regia lui Paul Negoescu, inspirat după nuvela „Două lozuri“, scrisa de Ioan Luca Caragiale, este primul film care va rula la cinematograful „Solidar ...
Start Euromarionete Arad 2017! Start Euromarionete Arad 2017! Luni, 22 Mai, 2017 10:34 Astăzi, 16 mai, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad împreună cu Trupa de Marionete Arad scoate la rampă cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de Animație al cărui d ...
Sâmbătă - concert extraordinar și lansare de carte, în sala Regele Ferdinand Sâmbătă - concert extraordinar și lansare de carte, în sala Regele Ferdinand Joi, 26 Ianuarie, 2017 12:46 Partituri instrumentale de extremă virtuozitate dar şi arii celebre din operele secolelor XVII şi XVIII conturează un eveniment muzical generos, un suport sonor plin de strălucire pentru întâlnire ...

Racnetul


Escu - România electorală!


Talk Show TV <<< 41 >>> vezi-toate


Curat condei vezi toate