9 simptome ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori

RACNETUL

Meteo Arad

  1. Mai mult înorat (noaptea)

    14°C

    T.min: 12 °C
    T.max: 17 °C

Curs Valutar

  1. EURO 4.9016 ron
  2. USD 4.5101 ron
  3. GBP 5.5473 ron
  4. XAU 279.2843 ron

9 simptome ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori

  1. Data:
    07.03.2016 13:42
  2. Autor:
    Domnul Goe
  3. Categoria:
    Stiinta
  4. Accesari:
    698
  5. Coment:
    0
  6.  Distribuie pe Facebook


9 simptome ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori
 PoÅ£i spune multe lucruri despre cancer, dar niciunul dintre ele nu este pozitiv. ÎnÅŸelător este cu siguranţă unul dintre ele tocmai pentru că poate avea simptome care pot fi confundate cu alte probleme de sănătate. Ai febră? Ai răguÅŸit? Nu pare a fi o problemă gravă, dar nu trebuie exclusă posibilitatea că acestea ar putea fi semnul unei boli mai grave.

“Le spun pacienÅ£ilor mei că dacă prezintă simptome neobiÅŸnuite, care persistă, sunt frecvente sau care cauzează durere ar trebui să consulte un medic pentru a afla cu siguranţă care este problema de sănătate”, explică medicul oncolog Elwyn Cabebe.

 1. Scăderea neintenÅ£ionată în greutate

Potrivit Societăţii Americane de Cancer, unul dintre primele semne ale cancerului ar putea fi scăderea inexplicabilă sau neplanificată a 4-5 kilograme. Scăderea în greutate s-ar putea datora reducerii masei musculare ÅŸi slăbiciunii pe care o resimte organismul care încearcă să riposteze împotriva bolii. Acest simptom este un indicator bun în cazul cancerului pancreatic sau celui esofagian.
2. Modificarea inexplicabilă a tranzitului intestinal

Diareea, constipaÅ£ia, scaun modificat sau tulburări la nivelul stomacului asemănătoare celor din gripă – toate acestea sunt simptome pe care trebuie să le verificaÅ£i. Un alt semn este apariÅ£ia sângelului în scaun (aspectul sângelului poate varia de la roÅŸu aprins, până la roÅŸu închis sau chiar negru, când sângele a fost digerat). DeÅŸi aceste simptome ar putea indica alte probleme ale tranzitului intestinal  (polipi intestinali sau infecÅ£ii ale stomacului), ar putea fi ÅŸi semne ale cancerului de colon în stadiu incipient. Riscul de cancer colorectal este mult mai mare după vârsta de 60 de ani ÅŸi poate evolua mult timp fără simptome.

3. Febră

 Febra este deseori răspunsul natural al organismului la o infecÅ£ie sau boală. Åži deÅŸi stările de febră pot fi rar semne ale cancerului, ele sunt frecvent întâlnite la pacienÅ£ii care suferă de cancer – în special dacă boala sau tratamentul acesteia afectează sistemul imunitar. Doctorii nu ÅŸtiu încă de unele tipuri de cancer cauzează febră în timp ce altele nu. O posibilă explicaÅ£ie ar putea fi faptul că febra este cauzată de o toxină produsă de tumoare. PoÅ£i avea febră zilnic sau pot trece săptămâni fără să fii afectat.  Febra poate fi un semn precoce al cancerului de sânge, cum ar fi leucemia sau limfom.
4. Tuse persistentă

În cazul unei răceli sau a gripei sezoniere, o tuse persistentă poate părea ceva normal. Dacă nu prezentaÅ£i alte simptome ale răcelii ÅŸi gripei, este recomandat să consultaÅ£i un medic. Un alt motiv de îngrijorare este o tuse persistentă pe care aÅ£i încercat să o trataÅ£i, dar nimic nu pare a funcÅ£iona. Dacă tusea estte însoÅ£ită de dureri persistente în piept ÅŸi sânge. InfecÅ£iile respiratorii de sezon ÅŸi cancerul pulmonar debutează cu acelaÅŸi simptom: tusea. Cancerul pulmonar se manifestaă prin tuse persistentă, hemoptizie (eliminarea de sânge prin tuse, chiar în cantităţi mici), durere toracică, dispnee, oboseală, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare.

5.  Dureri inexplicabile

Durerea este în general un semn că este ceva în neregulă cu organismul tău ÅŸi asta poate însemna mai multe lucruri. Atunci când ductul pancreatic este blocat de o tumoră, acidul produs de pancreas pentru a ajuta în procesul de digestie se întoarce ÅŸi distruge pancreasul, explică doctorul Mehmet Oz. Acest lucru poate să cauzeze dureri abdominale care radiază adesea în spate. Dacă durerile nu dispar după mai multe tratamente ar putea fi un simptom al cancerului. Dureri de spate pot fi un simptom de cancer al colorectal sau ovarian. O durere de cap îndelungată care nu cedează la tratamente obiÅŸnuite poate fi un semn al cancerului la creier.

6. Sângerări neobiÅŸnuite

 Sângerările neobiÅŸnuite sau descărcari de gestiune la nivelul mai multor zone din organism pot fi un semnal de alarmă ÅŸi un astfel de simptom poate fi identificat atât la stadiile incipiente cât sau în cele finale ale cancerului. Societatea Americană de Cancer explică fiecare tip de sângerare ÅŸi ce ar putea însemna pentru diferite zone ale organismului.

    Sângerare rectală: cancer colorectal (colon ÅŸi rect)
    Sângerare în urină: cancer uterin ÅŸi de prostată
    Sângerare la nivelul sânului : cancer de sân
    Sângerare la tuse: cancer de plămâni

7. Oboseală

Potrivit Societăţii Americane de Cancer nu se ÅŸtie cu exactitate ce anume cauzează oboseala. Dar oboseala sau oboseala cronică care nu se îmbunătăţeÅŸte cu odihna este unul dintre cele mai des întâlnite simptome ale cancerului. În cazul cancerului de colon ÅŸi de stomac, senzaÅ£ia de oboseală poate edriva din pierderea de sânge. Alte semne ale cancerului asociate cu oboseala: probleme de concentrare, stare de slăbiciune, irascibilitate ÅŸi incapacitatea de finaliza sarcini de zi cu zi.
8. Leziuni care nu dispar

Aceste simptome apar cel mai des la nivelul pielii sub forma unei aluniÅ£e sau a unei leziuni care nu se vindecă. Un nod în gură, ulceraÅ£ii ale buzelor, limbii sau interiorul gurii, care nu se vindecă în decurs de câteva săptămâni pot fi semne ale cancerului oral. Aceste elemente pot fi un semnal de alarmă pentru persoanele care fumează, mestecă tutun sau consumă alcool în exces. Alte lucruri la care trebuie să fiÅ£i atenÅ£i sunt pete albe la nivelul gurii ÅŸi a limbii. Aceste pete pot indica leucoplakia orală, modificări precanceroase care pot evoluat în cancer de gură dacă nu este tratată corespunzător.

9. Noduli sau modificări ale pielii
O modificare a mărimii sau formei, o forfetare sau îngroÅŸare a sânului, o descărcare de gestiune de la nivelul mamelonului sunt semnale de alarmă. Nodulii găsiti în ganglionii limfatici situati în axile sau clavicula pot indica, de asemenea, cancer de sân. AsociaÅ£ia Americană de Cancer notează că noduli cancerigeni pot apărea ÅŸi in testicule, ganglioni limfatici sau alte Å£esuturi ale corpului. O pată, o rană sau o aluniţă care îÅŸi schimbă mărimea, forma, culoarea sau textura pot fi semne ale cancerului de piele sau melanomul. Dacă zona nu se vindecă în cel mult 4 săptămâni este imperativ să consultaÅ£i un doctor. Pe lângă cancerul de piele, modificări ale aspectului pielii pot semnal ÅŸi alte tipuri de cancer. De exemplu, îngălbenirea pielii ÅŸi a ochilor (icter) pot semnala cancerul pancreatic
 
Cea mai bună soluţie: screeningul pentru depistarea cancerului

Unele tipuri de cancer nu prezintă niciun simptom sau acestea sunt vizibile abia în stadiu avansat, motiv pentru care screeningul pentru depistarea cancerului este foarte important.

Testele standard precum mamografiile, teste CT, CAT ÅŸi  radiografiile sunt esenÅ£iale pentru detectarea cancerului. Pe lângă aceste investigaÅ£ii medicale, doctorii recomandă să ÅŸi câteva schimbări în stilul de viaţă precum renunÅ£area la fumat sau reducerea consumului de alcool pentru a reduce riscul de cancer.


 

Comentarii (0): Adauga comentariul tau

Nu sunt comentarii.



Alte stiri dupa Tag-uri

  1. cancer
  2. boala
  3. simptome
  4. depistare

Alte stiri similare


Un student din Uganda a creat o jachetă inteligentă care poate diagnostica pneumonia Un student din Uganda a creat o jachetă inteligentă care poate diagnostica pneumonia Luni, 09 Ianuarie, 2017 12:35 Un student din Uganda a conceput o jachetă medicală, care poate detecta pneumonia la copii.Jacheta inteligentă realizată de Brian Turyabagye poate diagnostica pneumonia de patru ori mai rapid decât un me ...
Echipa de vânătoare de extratereÅŸtri a lui Stephen Hawking investighează semnale stranii de la sute de stele Echipa de vânătoare de extratereÅŸtri a lui Stephen Hawking investighează semnale stranii de la sute de stele Miercuri, 19 Octombrie, 2016 10:47 Astronomii au analizat semnalele luminoase provenite de la 2,5 milioane de stele observate de Sloan Digital Sky Survey.Echipa de cercetători a descoperit lumini stranii precum cele de ,,stroboscop", care provin d ...
Fenomen meteorologic INCREDIBIL fotografiat de astronauÅ£ii de pe StaÅ£ia SpaÅ£ială InternaÅ£ională Fenomen meteorologic INCREDIBIL fotografiat de astronauÅ£ii de pe StaÅ£ia SpaÅ£ială InternaÅ£ională Miercuri, 05 Octombrie, 2016 10:52 Lumina ciudată observată deasupra Pământului este explicată de astronauÅ£i.După ce NASA a făcut publice imagini realizate de astronauÅ£ii de pe StaÅ£ia SpaÅ£ială InternaÅ£ională în care se obse ...
Americanii provoacă panică. Vor să facă experimente pentru crearea animalelor parÅ£ial umane Americanii provoacă panică. Vor să facă experimente pentru crearea animalelor parÅ£ial umane Marti, 16 August, 2016 11:30 Guvernul Federal American a anunÅ£at că va finanÅ£a controversatele experimente care implică implantarea unei celule stem umane în embrionul unui animal pentru a crea un animal parÅ£ial uman.Institutul NaÅ ...
Particula X: sfârÈ™itul mirajului Particula X: sfârÈ™itul mirajului Joi, 11 August, 2016 11:12 Misterioasa ipotetică particulă X, despre care se spunea că ar putea elucida misterul materiei întunecate È™i a cărei descoperire "iminentă" urma să fie anunÈ›ată de CERN, conform primelor speculaÈ›ii ...
O societate americană privată a fost autorizată pentru a trimite o capsula spațială pe Lună O societate americană privată a fost autorizată pentru a trimite o capsula spațială pe Lună Joi, 04 August, 2016 11:52 Un start-up american denumit Moon Express a primit aprobarea din partea guvernului SUA de a trimite anul viitor o capsulă fără echipaj pe Lună, o premieră pentru o companie privată, informează agenția Fran ...
Descoperire impresionantă într-un vechi oraÅŸ mayaÅŸ Descoperire impresionantă într-un vechi oraÅŸ mayaÅŸ Luni, 01 August, 2016 12:17 Înconjurat de jungla densă din sudul oraÅŸului Chiapas din Mexic, Templul InscripÅ£iilor este una dintre cele mai complexe structuri. Timp de secole, piramida de piatră din oraÅŸul Palenque a deÅ£inut un s ...
"Mantia invizibilităţii'' ar putea deveni reală "Mantia invizibilităţii'' ar putea deveni reală Marti, 19 Iulie, 2016 10:15 Cercetătorii din Marea Britanie au reuÅŸit să facă ca un obiect să pară plat pentru undele electromagnetice. Acest lucru înseamnă că specialiÅŸtii sunt cu un pas mai aproape de crearea unui dispozitiv ...
Piatra Sayhuite, metoda inedită prin care incaÅŸii îÅŸi testau noile proiecte Piatra Sayhuite, metoda inedită prin care incaÅŸii îşi testau noile proiecte Luni, 11 Iulie, 2016 11:50 Piatra Sayhuite este considerată de unii cercetători replica Imperiului IncaÅŸ, pe care aceÅŸtia o utilizau pentru testarea noilor proiecte.La 47 de km de estul oraÅŸului Abancay, în Peru, se regăseÅŸte s ...
SavanÅ£ii au transformat, cu succes, rezidurile plastice în combustibil SavanÅ£ii au transformat, cu succes, rezidurile plastice în combustibil Luni, 27 Iunie, 2016 12:57 Oceanul este plin de deÅŸeuri. ConsecinÅ£a cea mai devastatoare a modului prin care omenirea distruge mediul înconjurător este prezenÅ£a porÅ£iunii de gunoi din Oceanul Pacific, o zonă gigantică plină de ...

Racnetul


Escu - România electorală!


Talk Show TV <<< 41 >>> vezi-toate


Curat condei vezi toate