IN MEMORIAM 
AUREL ARDELEAN (4.07.1939 – 26.12.2018)

RACNETUL

Meteo Arad

 1. Mai mult înorat (noaptea)

  14°C

  T.min: 12 °C
  T.max: 17 °C

Curs Valutar

 1. EURO 4.6975 ron
 2. USD 4.1192 ron
 3. GBP 5.3305 ron
 4. XAU 170.2283 ron

IN MEMORIAM AUREL ARDELEAN (4.07.1939 – 26.12.2018)

 1. Data:
  08.01.2019 11:38
 2. Autor:
  Redactia
 3. Categoria:
  Actualitati
 4. Accesari:
  262
 5. Coment:
  0
 6.  Distribuie pe Facebook


IN MEMORIAM 
AUREL ARDELEAN (4.07.1939 – 26.12.2018)

Creaţia este un dar Divin, pe care Profesorul Aurel Ardelean l-a investit în ctitoria unei Universităţi. Prin roadele creaţiei sale academice, Domnia Sa ne-a transmis Onoarea şi respectul faţă de întreaga sa operă ştiinţifică, managerială şi culturală.

          Personalitatea publică şi privată a Profesorului Aurel Ardelean este şi va rămâne pentru toţi, acei numeroşi oameni care îl cunosc, sau l-au văzut în acţiune, un reper luminos.

          Profesorul Aurel Ardelean a studiat: Facultatea de Biologie, Universitatea „Babeş Bolyai”, Cluj-Napoca (1962). A fost doctor în ştiinţe biologice cu teza „Flora şi vegetaţia Crişului Alb, între izvoare şi oraşul Ineu” în anul 1980. A urmat numeroase stagii de perfecţionare şi specializare în Mongolia, Marea Britanie, Franţa, Africa de Sud, Australia, SUA şi Mexic.

          Timp de peste 25 de ani a activat cu pasiune, pentru biologie, în învăţământul preuniversitar, dintre care 15 ani ca inspector şcolar de biologie, iar din 1980, după încheierea Doctoratului, a predat Botanică agricolă la Universitatea de Agronomie şi Medicină Veterinară din Timişoara. A activat şi ca senator, membru al Comisiei pentru Învăţământ, Tineret şi Sport a Senatului României, în legislatura 2004-2008.

          A fost profesor universitar din anul 1996 în domeniul botanicii, botanicii farmaceutice şi a biologiei celulare în cadrul Facultăţilor de Biologie, Medicină şi Farmacie ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, începând cu anul 2001 a condus doctorate în domeniul biologiei în Universitatea din Oradea, iar din anul 2009 a condus Şcoala Doctorală de Biologie din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. A fost preşedintele Fundaţiei pentru Biologie celulară şi moleculară din România şi preşedintele Societății Române de Biologie.

          Profesorul Aurel Ardelean a fost nu doar unul dintre ctitorii învăţământului superior arădean, ci şi fondatorul de caractere, a cărui vocaţie de luptător pentru realizarea unui ideal şi-a pus amprenta pe comportamentul celor peste 100.000 de licenţiaţi, care au absolvit facultăţile Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, masteratul, doctoratul, sau postdoctoratul organizate de Universitate.

          Internaţionalizarea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, printre universităţile de prestigiu din Europa face parte din opera excepţională de manager a Preşedintelui şi Rectorului fondator Aurel Ardelean al cărui nume este înscris de peste 28 de ani în istoria învăţământului superior românesc şi european, ca parte a patrimoniului cultural universal. Valorile morale ale Profesorului Aurel Ardelean, de la care nu a abdicat niciodată au fost: demnitate, onoare şi curaj.

           Profesorul Aurel Ardelean a fost primul care a îndeplinit visul arădenilor de a avea învăţământ superior la Arad, cerut de Vasile Goldiş, la începutul veacului trecut, în Parlamentul de la Budapesta. De aceea, nu întâmplător, ctitorul României Mari, Vasile Goldiş, a devenit patronul spiritual al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

          Creaţia Profesorului Aurel Ardelean este Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, al cărei nume de prestigiu se rosteşte cu respect în multe ţări ale lumii, partenere prin activitatea de cercetare ştiinţifică şi culturală.

          Recunoaşterea meritelor sale incontestabile în domeniul dezvoltării învăţământului superior românesc a fost reflectată şi în calitatea de vicepreşedinte al Federaţiei Europene a Şcolilor Superioare din Europa – organism participativ la Consiliul Europei. Domnia Sa a făcut parte din Comisia Naţională de Bioetică a Medicamentului şi din Comitetul Tehnic al Plantelor Medicinale şi Aromatice şi Comisia pentru Securitate Biologică, la nivel naţional.

          Domeniile ştiinţifice de interes ale prof. univ. dr. Aurel Ardelean au vizat botanica, botanica farmaceutică, biologia celulară cu aplicaţii în ecologie şi ecotoxicologie, fitoterapie, nanotehnologii, inginerie tisulară etc. Aşa cum spunea prof. dr. Iacob Checiu, profesorul Aurel Ardelean a fost cel mai iubit şi apreciat biolog din ţară, întrucât a sprijinit atât moral, cât şi financiar, cercetarea în biologia celulară, prin organizarea de conferinţe, simpozioane şi publicaţii de specialitate. 

          Activitatea de cercetare ştiinţifică s-a reflectat în indici scientometrici: Indice Hirsch = 13 (Google scholar), Referinţe bibliografie = 546. A publicat mai multe lucrări indexate în baza de date Web of Knowledge, Web of Science (ISI Thomson Reuters) – 38 (peste 200 de citări). 

Omul de ştiinţă, magnificul Rector fondator, Aurel Ardelean, a fost distins cu Înaltul Titlu Academic - Doctor Honoris Causa, acordat de prestigioase universităţi din lume: Universitatea „Liberty” din Sacramento, California, SUA, 1999;  Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai al României” din Timişoara, 2007; Universitatea Transcarpatia din Ujgorod, Ucraina, 2009; Universitatea „Danubius” din Galaţi, 2009; Medalia Membru de Onoare în Grad de Comandor, „ca expresie a recunoaşterii contribuţiei la emanciparea NAŢIUNII”, 2014; A fost distins cu: Titlul de Onoare „Personalitate a Judeţului Arad”, conferit de Consiliul Judeţean Arad - 15 mai 2015, Cetăţean de Onoare al Oraşului Chişineu Criş, Cetăţean de Onoare al Municipiului Baia Mare, iar în anul 2016 cu ocazia deschiderii anului universitar a primit Colanul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Arad.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a acordat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Rector fondator – Preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Medalia şi Diploma Omagială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române pentru laici. A fost distins cu Ordinul Preşedinţiei României „Serviciul Credincios” în grad de cavaler, dar şi cu numeroase premii ale Academiei Române şi Academiei Oamenilor de Ştiinţă.

Om generos şi sensibil, iubit şi respectat de toţi, de o înaltă modestie şi caracter, vizionar realist şi organizator multivalent, om al iniţiativelor extraordinare, ocupă un loc deosebit în panteonul ideal al adevăraţilor oameni de bine din Europa noastră modernă.

 Preşedintele şi Rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Aurel Ardelean rămâne un simbol al deschiderii, al umanismului, al acţiunilor pozitive şi al altruismului, al excepţionalelor şi numeroaselor reuşite, ale căror efecte vot fi preţuite şi în viitor. 

 

  

Comentarii (0): Adauga comentariul tau

 1. Nu sunt comentarii.Alte stiri dupa Tag-uri

 1. aurel ardelean
 2. in memoriam
 3. omagiu

Alte stiri similare


Dorel Căprar: „Majorarea salariilor din sănătate a redus substanțial exodul medicilor“ Dorel Căprar: „Majorarea salariilor din sănătate a redus substanțial exodul medicilor“ Vineri, 18 Ianuarie, 2019 10:34 În ultimii doi ani, tot mai puțini medici au ales să părăsească România, iar acest lucru se datorează în principal majorărilor substanțiale de salarii în domeniul sănătății. Mă ...
Replica parlamentarilor PSD Arad în problema masterplanului de deşeuri Replica parlamentarilor PSD Arad în problema masterplanului de deşeuri Miercuri, 16 Ianuarie, 2019 10:20 Luând în considerare scrisoarea deschisă a firmei Retim adresată parlamentarilor PSD Arad, Dorel Căprar, Adrian Todor și Mihai Fifor, ținem să facem următoarele precizări :   1-Prin "Mă ...
Florin Tripa: „Marinel Cionca încearcă să distrugă și proiectul de gaz, așa cum a făcut cu cele pentru apă-canal și deșeuri Florin Tripa: „Marinel Cionca încearcă să distrugă și proiectul de gaz, așa cum a făcut cu cele pentru apă-canal și deșeuri Marti, 15 Ianuarie, 2019 11:02 Președintele Consiliului Județean Arad, Marinel Cionca, încearcă prin orice mijloace să boicoteze extinderea rețelei de gaz în județul Arad, din considerente pur politice. Cionca face presiuni ca ...
ACHIZIŢII PUBLICE DE LA PLANIFICARE LA ATRIBUIRE ACHIZIŢII PUBLICE DE LA PLANIFICARE LA ATRIBUIRE Luni, 14 Ianuarie, 2019 16:17 Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad organizează în perioada următoare cursul de expert achiziţii publice. Cursul este de perfecţionare şi are în vedere utilizarea SICAP, se desfă ...
Florin Tripa: „CJA și Compania de Apă trebuie să renunțe la taxa pe apa de ploaie“ Florin Tripa: „CJA și Compania de Apă trebuie să renunțe la taxa pe apa de ploaie“ Vineri, 11 Ianuarie, 2019 10:19 Guvernul României a eliminat prin OUG, la finalul anului 2018, obligația utilizatorilor serviciilor publice de apă și canalizare de a suporta costurile generate de colectarea, transportul, epurarea și ev ...
Ioan Cristina susţine elaborarea „Cărții Negre a guvernării PSD”, ediţia a II-a Ioan Cristina susţine elaborarea „Cărții Negre a guvernării PSD”, ediţia a II-a Vineri, 11 Ianuarie, 2019 10:17 Senatorul liberal Ioan Cristina a declarat că, din cauza consecințelor negative ale guvernării PSD și a programului de guvernare, este necesară o analiză amănunțită a fiecărui domeniu și trebuie declan ...
Florin Tripa : 15 ani de incompetenţă administrativă liberală îi costă scump pe cetăţenii judeţului Florin Tripa : 15 ani de incompetenţă administrativă liberală îi costă scump pe cetăţenii judeţului Miercuri, 09 Ianuarie, 2019 11:05 Incapacitatea Consiliului Judeţean Arad de a implementa corect şi legal Masterplanul pentru managementul integrat al deşeurilor generează situaţii critice fără precedent într-o serie de localităţi d ...
Iustin Cionca: „Guvernul să apere românii cinstiți, nu pușcăriașii!” Iustin Cionca: „Guvernul să apere românii cinstiți, nu pușcăriașii!” Marti, 08 Ianuarie, 2019 19:55 Teodor Meleșcanu, pentru BBC: „Vă pot spune foarte direct că una din cele mai dificile chestiuni pentru România este problema penitenciarelor şi centrelor de detenţie.” Prim-vicepreședinte ...
Dorel Căprar: „Liberalii să dea șpăgile înapoi și să rezolve problema deșeurilor în interesul arădenilor“ Dorel Căprar: „Liberalii să dea șpăgile înapoi și să rezolve problema deșeurilor în interesul arădenilor“ Marti, 08 Ianuarie, 2019 13:01 Primarul Gheorghe Falcă face eforturi supraomenești pentru a ajuta firma RETIM, astfel încât pentru a treia oară în numai două săptămâni forțează mâna consilierilor locali să ...
Florin Tripa: „Fermierii și autoritățile locale au la dispoziție 445 de milioane de euro prin PNDR“ Florin Tripa: „Fermierii și autoritățile locale au la dispoziție 445 de milioane de euro prin PNDR“ Marti, 08 Ianuarie, 2019 11:42 Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea de Management a Programului Național de Dezvoltare Rurală, va deschide în Trimestrul I al anului 2019 noi sesiuni de primire de proiecte pr ...

Racnetul


Escu - România electorală!


Talk Show TV <<< 40 >>> vezi-toate


Curat condei vezi toateAcest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti Politica de cookies. Accepta