SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE AUTORITĂȚILE LOCALE ȘI CETĂȚENII JUDEȚULUI ARAD REFERITOARE LA SITUAȚIA MATERNITĂȚII ARĂDENE
     	QUO VADIS SPITAL MATERN-partea a II a

RACNETUL

Meteo Arad

 1. Mai mult înorat (noaptea)

  14°C

  T.min: 12 °C
  T.max: 17 °C

Curs Valutar

 1. EURO 4.9468 ron
 2. USD 4.4284 ron
 3. GBP 5.9528 ron
 4. XAU 255.1269 ron

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE AUTORITĂȚILE LOCALE ȘI CETĂȚENII JUDEȚULUI ARAD REFERITOARE LA SITUAȚIA MATERNITĂȚII ARĂDENE QUO VADIS SPITAL MATERN-partea a II a

 1. Data:
  07.09.2022 21:01
 2. Autor:
  Răcnetul
 3. Categoria:
  Actualitati
 4. Accesari:
  3454
 5. Coment:
  0
 6.  Distribuie pe Facebook


SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE AUTORITĂȚILE LOCALE ȘI CETĂȚENII JUDEȚULUI ARAD REFERITOARE LA SITUAȚIA MATERNITĂȚII ARĂDENE
     	QUO VADIS SPITAL MATERN-partea a II a

        Subsemnatul , Conf. Univ. Dr. Furău Gheorghe, în calitate de medic șef Secția Clinică Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, consider necesară prezentarea unui punct de vedere avizat privind situația maternității într-o a doua scrisoare.

       Prima scrisoare, din anul 2016, a avut un răspuns fericit , evitându-se mutarea maternității în locația din Grădiște în ultimul moment, ca urmare a intervenției opiniei publice și a d-lui senator Fifor Mihai care a reușit să-l convingă pe d-l Ministru al Sănătății de atunci – Patriciu Achimaș Cadariu- despre nocivitatea acelui proiect ( maternitate în mijlocul unui cimitir într-un spațiu neîncăpător cu destinație țintită pentru Spitalul TBC).

     Am sperat ca noua conducere a Consiliului Județean Arad după alegerile din anul 2016, va rezolva problemele de infrastructură ale sectorului medical , Aradul fiind unul din cele mai defavorizate județe, activitatea medicală a Spitalului Clinic Județean de Urgență desfășurându-se în peste 20 de locații.

     Dezbaterea publică în cadrul Primăriei, ca urmare a  prezentării ,, Planului de dezvoltare a sănătății la nivelul municipiului Arad – Împreună pentru un oraș sănătos! din septembrie 2016 elaborat de un grup de cercetători valoroși pe plan național și internațional, care au prezentat un material similar la solicitarea Consiliului Județean Arad m-a făcut să privesc cu optimism spre viitorul sănătății arădene, punctele de vedere prezentate atunci solicitând o locație nouă în sistem pavilionar pentru secțiile spitalului asigurându-se în același timp completarea organigramei cu personal medical calificat.

   Din păcate așteptările nu s-au confirmat și după hotărârea de relocare a Secției Oncologie Medicale pe str. Vicențiu Babeș a urmat o decizie controversată ( votul din Consiliul Județean a fost contestat datorită vicierii rezultatului prin participarea la vot a unei persoane fără drept ) privind mutarea Medicinei Legale inclusiv Morga în aceeași locație.

    Aradul deține un loc fruntaș pe țară în ceea ce privește bolile oncologice astfel încât a fost bugetat pentru construcția unei secții de radioterapie care va fi amplasată în curtea vechiului spital municipal.

    După toate acestea, subsemnatul împreună cu 14 personalități din sistemul sanitar cu experiență și carieră în domeniile medicale precum și persoane implicate în managementul sanitar alături de personalități din societatea civilă și reprezentanți ai Cultelor am inițiat înființarea  asociației ,, NOUA MATERNITATE ’’ rezervat Ministrul Justiției nr. 159850/15.03.2017 pentru a veni în sprijinul autorităților locale în domeniul sănătății.

    La începutul lunii septembrie 2017 Asociația NOUA MATERNITATE a depus un  material sintetic către toate instituțiile abilitate (  Prefectura județului Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Arad, DSP Arad, Casa de Asigurări de Sănătate Arad, Colegiul Medicilor și Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad ) pentru a lua cunoștință despre propunerile concrete privind infrastructura medicală, luîndu-se în considerare următoarele locații:

 1. Subcetate – propusă în septembrie 2016, unde s-ar fi putut reloca toate secțiile prin construirea unui spital nou în sistem pavilionar ( costuri estimate pentru cele 40.000 mp utili sub 100 milioane EURO, în condițiile în care în Germania prețul pe mp construit era de 2000 EURO/mp în anul 2017).

Această propunere am exclus-o datorită problemelor legate de ilegalitățile privind terenurile din Subcetate.

 1. În perimetrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad de pe strada Andrenyi Karoly , între Secția Pediatrie II și Biserică, pentru care s-au făcut  studiile de fezabilitate și care au fost abandonate ulterior de decidenți și pe care asociația a considerat-o inadecvată din primul moment.
 2. În perimetrul fostului Spital Municipal Arad din Piața Mihai Viteazul, prin construirea unei clădiri care să aibe bloc operator comun cu actualele secții Chirurgie II și Urologie.

-la momentul propunerii terenul era în proprietatea Primăriei Arad cu toate utilitățile și acces corespunzător cu respectarea POT.

- costurile de construcție ar fi scăzut semnificativ prin simplificarea circuitelor, realizarea unui bloc operator comun ( Urologie, Chirurgie,Ginecologie inclusiv Laparoscopie și Chirurgie robotică) și ATI comun.La momentul respectiv costurile aufost estimate la o sumă de aproximativ 15 milioane EURO pentru întregul complex.

- consider că o minimă investiție în celălalte secții ale Spitalului Municipal ( Interne, Reumatologie , Balneofizioterapie și recuperare medicală, Nefrologie și Medicina Muncii) ar fi revigorat acest spital creând un pol medical accesibil și drag arădenilor.

      Motivația acestei scrisori este urmarea publicării articolului - Noul Matern ,,intră la apă” în Jurnalul Arădean din data de 31.08 2022 în cadrul căruia există afirmația d-lui Președinte al Consiliului Județean Arad ,, ...Doctorii au decis atunci ca viitorul Matern să fie, de fapt, un complex de secții, respectiv toate secțiile dedicate copiilor, dar și cele de Obstetrică și Ginecologie...”

      În  cadrul  întâlnirii oficiale din  data de 13.03.2017  am solicitat precizări și obținerea tuturor avizelor inclusiv de la DSP Arad pentru a evita situația penibilă când proiectul a fost anulat de DSP Arad ( vezi situația clădirii de pe str. Vicențiu Babeș și locația Grădiște ) . Din păcate și punctul de vedere al arhitecților cu experiență pe care l-am solicitat privind Complexul Materno-Pediatric a fost în multe privințe nefavorabil.

    Următoarele întâlniri au fost strict de informare fără a ni se cere părerea, motiv pentru care am invitat-o pe d-na director medical de atunci – Dr. Timiș Lenuța să prezinte colectivului Obstetrică- Ginecologie ultimul proiect al Spitalului cu 9 etaje pe care personal l-am considerat utopic și total nefuncțional .

        Mentionez că  mi s-a făcut propunerea din partea conducerii Consiliului Județean  Arad de a prelua managementul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad dar contextul politic l-am considerat inoportun la acel moment deoarece nici una dintre propunerile mele nu au fost luate în considerare.     

     Aradul poate deveni un ,,oraș model” cu un spital în mijlocul unui cimitir , oncologia medicală izolată de celălalte secții dar cu morga alături și cu radioterapia la distanță în mijlocul Spitalului Municipal  și cu o Mega Maternitate într-un  veșnic studiu de fezabilitate.( Oare pe banii cui?)...!   

    Consider că este necesar ca ,, în al doisprezecelea ceas”  toți cetățenii Aradului  să fie informați despre actuala situație, cu implicarea profesioniștilor în urbanism, arhitectură ,specialiști în construcții, organizare sanitară, societatea civilă și nu în ultimul rând a tuturor factorilor politici, în conformitate cu necesitățile actuale ale urbei .

Cu considerație,

În atenția tuturor arădenilor 

Comentarii (0): Adauga comentariul tau

Nu sunt comentarii.


Alte stiri similare


Mihai Fifor : PSD a depus amendamentele la OUG privind plafonarea prețurilor la energie. Mihai Fifor : PSD a depus amendamentele la OUG privind plafonarea prețurilor la energie. Luni, 26 Septembrie, 2022 18:11 PSD își respectă angajamentul de a susține modificarea OUG 119/2022 astfel încât prețurile plafonate să se raporteze la consumul curent și nu la cel din 2021. Amendamentul PSD depus la comi ...
Mihai Fifor : Coaliția trebuie să ia decizia pentru pensii și salarii in prima sedinta, înainte de a se face proiectul de buget. Mihai Fifor : Coaliția trebuie să ia decizia pentru pensii și salarii in prima sedinta, înainte de a se face proiectul de buget. Vineri, 23 Septembrie, 2022 20:17 „Solicitările domnului Iohannis și ale premierului Ciucă de a exista o proiecția bugetară înainte de a se lua decizia privind pensiile și salariului minim sunt un fel de a pune carul înaint ...
Mihai Fifor : Social-democrații arădeni au demarat campania „Românii merită în Schengen” Mihai Fifor : Social-democrații arădeni au demarat campania „Românii merită în Schengen” Vineri, 23 Septembrie, 2022 20:15 Pe fondul mesajului explicit de susținere al cancelarului social-democrat german Olaf Scholz față de aderarea cât mai urgentă a României la Spațiul Schengen și ca urmare a discuțiilor avute de p ...
Creșterea pensiilor și a salariului minim sunt obiective comune ale coaliției Creșterea pensiilor și a salariului minim sunt obiective comune ale coaliției Joi, 22 Septembrie, 2022 16:03 Salariații cu venit minim și pensionarii sunt printre cei care resimt cel mai mult povara inflației. Nu trebuie să ne ascundem în spatele unor calcule sofisticate sau să așteptăm proiecția bugetară ...
Mihai Fifor : PSD susține ca plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent și nu la anul 2021 Mihai Fifor : PSD susține ca plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent și nu la anul 2021 Miercuri, 21 Septembrie, 2022 12:17 „PSD va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care își reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de prețu ...
Mihai Fifor : Peste 170.000 de angajați au beneficiat de creșterea veniturilor în urma măsurii PSD privind majorarea voluntară a salariului minim Mihai Fifor : Peste 170.000 de angajați au beneficiat de creșterea veniturilor în urma măsurii PSD privind majorarea voluntară a salariului minim Marti, 20 Septembrie, 2022 19:18 PSD anunță că, până în prezent, 173.743 de angajați au beneficiat de o creștere a veniturilor nete cu 200 de lei, după data de 1 iunie 2022, când a intrat în vigoare măsura prin car ...
Mihai Fifor : PSD consideră că mecanismul salariului minim european poate fi aplicat în România de la 1 ianuarie 2023 Mihai Fifor : PSD consideră că mecanismul salariului minim european poate fi aplicat în România de la 1 ianuarie 2023 Joi, 15 Septembrie, 2022 18:53 PSD va susține în Coaliția de guvernare ca Guvernul să adopte chiar din acest an prevederile directivei europene adoptate recent de Parlamentul European cu privire la salariile minime adecvate din Uniunea ...
Mihai Fifor : PSD se opune categoric ca statul să impună forțat economisirea, așa cum fac unele state din Europa. Mihai Fifor : PSD se opune categoric ca statul să impună forțat economisirea, așa cum fac unele state din Europa. Marti, 13 Septembrie, 2022 17:28 România este singura țară europeană care a trăit experiența întreruperilor deliberate de energie electrică și gaze naturale, prin care autoritățile comuniste încercau să limiteze consum ...
Mihai Fifor : Propunerile PSD privind creșterea punctului de pensie cu peste 10% și a salariului minim au fost cântărite și calculate cu seriozitate. Mihai Fifor : Propunerile PSD privind creșterea punctului de pensie cu peste 10% și a salariului minim au fost cântărite și calculate cu seriozitate. Marti, 06 Septembrie, 2022 14:48 „Este minunat că, după o săptămână, colegii de la PNL au ajuns la aceeași concluzie cu PSD, anume că e nevoie de majorări de venituri în zonele vulnerabile ale societății.   ...
Mihai Fifor : Pachetul de masuri al PSD "Sprijin pentru România 2” Mihai Fifor : Pachetul de masuri al PSD "Sprijin pentru România 2” Miercuri, 31 August, 2022 21:40 „La baza acestui pachet a stat ideea de a face o distribuție justă și echitabilă a resurselor către cetățenii care o duc greu, dar și către companiile românești. Pentru că această criză o ...

Racnetul


Escu - România electorală!


Talk Show TV <<< 41 >>> vezi-toate


Curat condei vezi toate