Știrea anului vine din spațiu!
Sonda americană New Horizons s-a

RACNETUL

Meteo Arad

  1. Mai mult înorat (noaptea)

    14°C

    T.min: 12 °C
    T.max: 17 °C

Curs Valutar

  1. EURO 4.9016 ron
  2. USD 4.5101 ron
  3. GBP 5.5473 ron
  4. XAU 279.2843 ron

Știrea anului vine din spațiu! Sonda americană New Horizons s-a "întâlnit" cu Pluto...

  1. Data:
    15.07.2015 08:29
  2. Autor:
    Nae Cațavencu
  3. Categoria:
    Stiinta
  4. Accesari:
    2678
  5. Coment:
    0
  6.  Distribuie pe Facebook


 

  Sonda americană New Horizons a ajuns, marţi, la ora 11.49 GMT (14.49, ora României), la cea mai mică distanţă de planeta pitică Pluto, 12.500 de kilometri, "întâlnirea" fiind considerată de specialişti principalul eveniment spaţial al anului 2015, potrivit site-ului NASA.

"Salut #Pluto! Suntem la cea mai mică distanţă. Felicitări tuturor! Urmăriţi povestea noastră şi vizualizaţi noile imagini utilizând #PlutoFlyby", se arată pe contul de Twitter al NASA dedicat sondei sale spaţiale.

"Întâlnirea" completează astfel misiunea de explorare a celor "nouă planete clasice" din Sistemul Solar: odată cu survolarea lui Pluto, toate cele nouă corpuri cereşti vor fi fost explorate cel puţin o dată de o sondă spaţială.

De la trecerea sondei Voyager 2 pe lângă Neptun la sfârşitul anilor 1980, nicio planetă (clasică, pitică) nu a fost explorată de la o distanţă atât de mică, aşa cum o face în prezent sonda New Horizons.

Sonda americană va capta cu acest prilej o cantitate foarte mare de date, care vor fi retransmise către Terra în următoarele 15 luni.

Timpul este însă crucial, sonda având la dispoziţie doar 30 de minute pentru a efectua cele mai multe dintre sarcinile misiunii sale, inclusiv fotografierea lui Pluto şi Charon, determinarea naturii gheţurilor din compoziţia acestora şi scanarea atmosferei planetei pitice.

Întrucât distanţa care separă sonda americană de Terra este de 5 miliarde de kilometri, semnalul radio are nevoie de 4,6 ore pentru a ajunge pe planeta noastră.

Până de curând, cele mai bune imagini cu Pluto au fost cele realizate de telescopul spaţial Hubble. Însă acestea reprezentau o simplă succesiune de puncte, difuze, din care specialiştii reuşeau cu greu să extragă date ştiinţifice valoroase.

Începând din luna mai, acest lucru s-a schimbat, deoarece New Horizons s-a apropiat tot mai mult de Pluto şi a început să trimită spre Terra o serie de fotografii care au rezoluţii considerabil mai bune decât cele ale imaginilor transmise de Hubble.

Imaginile trasmise în ultimele zile de sondă arată că Pluto are o culoare naturală brun-roşiatică, generată de molecule de hidrocarburi care se formează în urma interacţiunii metanului cu razele cosmice şi cu particulele solare din atmosferă, după cum au explicat specialiştii.

De asemenea, recentele date obţinute de specialişti indică faptul că Pluto are un diametru de 2.370 de kilometri, reprezentând 18,5% din cel al Pământului, iar satelitul său Charon are un diametru de 1.208 kilometri, 9,5% din cel al Terrei.

Sonda New Horizons, lansată de NASA în 2006 şi care a călătorit 5,3 miliarde de kilometri prin spaţiu, este destinată cercetării planetei pitice Pluto, dar şi corpurilor spaţiale din Centura Kuiper, într-o misiune fără precedent.

Pluto se află în Centura Kuiper, o regiune de mini-planete şi alte corpuri îngheţate care orbitează Soarele dincolo de Neptun şi despre care se crede că sunt rămăşiţe ale procesului de formare a Sistemului Solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Este ultima dintre regiunile neexplorate ale Sistemului Solar.

De la descoperirea ei, în 1930, de astronomul american Clyde William Tombaugh, Pluto a rămas un mister pentru savanţi, care se chinuie să explice de ce o planetă atât de mică ar putea exista dincolo de lumile uriaşe ale planetelor Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.

"Ne întrebăm dacă Pluto era un inadaptat", a spus cercetătorul coordonator al misiunii, Alan Stern, în decembrie, citat de agenţia Reuters.

În 1992, astronomii au descoperit că Pluto, situată la o distanţă de Soare de 40 de ori mai mare decât cea dintre Terra şi astru, nu era singură în depărtările Sistemului Solar, iar din acest motiv Uniunea Astronomică Internaţională (International Astronomical Union) a decis să reevalueze definiţia unei "planete".

În 2006, cu New Horizons deja lansată, Pluto şi-a pierdut titlul de a noua planetă a Sistemului Solar, fiind clasată în categoria "planetelor pitice", deoarece nu a "curăţat" spaţiul cosmic din vecinătatea orbitei sale. De atunci, peste 1.000 de planete pitice au fost descoperite în Centura Kuiper.

Centura Kuiper este o regiune a Sistemului Solar similară centurii de asteroizi, dar mult mai mare ca aceasta şi cuprinzând mult mai multe corpuri spaţiale, formate din diferite tipuri de gheaţă. Centura Kuiper a fost denumită după Gerard Peter Kuiper (1905 - 1973), un astronom olandezo-american care a prezis şi demonstrat existenţa acestei centuri de materie a Sistemului Solar.

În afară de New Horizons, astronomii contează în anii viitori şi pe sistemul de imagistică în infraroşu de la bordul succesorului lui Hubble, telescopul spaţial James Webb - deocamdată programat pentru lansare în 2018, potrivit site-ului NASA -, pentru a realiza o serie de cercetări şi mai detaliate, precum compoziţia chimică de la suprafaţa lui Pluto şi a sateliţilor săi, dar şi de la suprafaţa numeroşilor asteroizi care se află în Centura Kuiper.



 

Comentarii (0): Adauga comentariul tau

Nu sunt comentarii.



Alte stiri dupa Tag-uri

  1. nasa
  2. pluto
  3. ufo

Alte stiri similare


Un student din Uganda a creat o jachetă inteligentă care poate diagnostica pneumonia Un student din Uganda a creat o jachetă inteligentă care poate diagnostica pneumonia Luni, 09 Ianuarie, 2017 12:35 Un student din Uganda a conceput o jachetă medicală, care poate detecta pneumonia la copii.Jacheta inteligentă realizată de Brian Turyabagye poate diagnostica pneumonia de patru ori mai rapid decât un me ...
Echipa de vânătoare de extratereştri a lui Stephen Hawking investighează semnale stranii de la sute de stele Echipa de vânătoare de extratereştri a lui Stephen Hawking investighează semnale stranii de la sute de stele Miercuri, 19 Octombrie, 2016 10:47 Astronomii au analizat semnalele luminoase provenite de la 2,5 milioane de stele observate de Sloan Digital Sky Survey.Echipa de cercetători a descoperit lumini stranii precum cele de ,,stroboscop", care provin d ...
Fenomen meteorologic INCREDIBIL fotografiat de astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională Fenomen meteorologic INCREDIBIL fotografiat de astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională Miercuri, 05 Octombrie, 2016 10:52 Lumina ciudată observată deasupra Pământului este explicată de astronauţi.După ce NASA a făcut publice imagini realizate de astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională în care se obse ...
Americanii provoacă panică. Vor să facă experimente pentru crearea animalelor parţial umane Americanii provoacă panică. Vor să facă experimente pentru crearea animalelor parţial umane Marti, 16 August, 2016 11:30 Guvernul Federal American a anunţat că va finanţa controversatele experimente care implică implantarea unei celule stem umane în embrionul unui animal pentru a crea un animal parţial uman.Institutul Na ...
Particula X: sfârșitul mirajului Particula X: sfârșitul mirajului Joi, 11 August, 2016 11:12 Misterioasa ipotetică particulă X, despre care se spunea că ar putea elucida misterul materiei întunecate și a cărei descoperire "iminentă" urma să fie anunțată de CERN, conform primelor speculații ...
O societate americană privată a fost autorizată pentru a trimite o capsula spațială pe Lună O societate americană privată a fost autorizată pentru a trimite o capsula spațială pe Lună Joi, 04 August, 2016 11:52 Un start-up american denumit Moon Express a primit aprobarea din partea guvernului SUA de a trimite anul viitor o capsulă fără echipaj pe Lună, o premieră pentru o companie privată, informează agenția Fran ...
Descoperire impresionantă într-un vechi oraş mayaş Descoperire impresionantă într-un vechi oraş mayaş Luni, 01 August, 2016 12:17 Înconjurat de jungla densă din sudul oraşului Chiapas din Mexic, Templul Inscripţiilor este una dintre cele mai complexe structuri. Timp de secole, piramida de piatră din oraşul Palenque a deţinut un s ...
"Mantia invizibilităţii'' ar putea deveni reală "Mantia invizibilităţii'' ar putea deveni reală Marti, 19 Iulie, 2016 10:15 Cercetătorii din Marea Britanie au reuşit să facă ca un obiect să pară plat pentru undele electromagnetice. Acest lucru înseamnă că specialiştii sunt cu un pas mai aproape de crearea unui dispozitiv ...
Piatra Sayhuite, metoda inedită prin care incaşii îşi testau noile proiecte Piatra Sayhuite, metoda inedită prin care incaşii îşi testau noile proiecte Luni, 11 Iulie, 2016 11:50 Piatra Sayhuite este considerată de unii cercetători replica Imperiului Incaş, pe care aceştia o utilizau pentru testarea noilor proiecte.La 47 de km de estul oraşului Abancay, în Peru, se regăseşte s ...
Savanţii au transformat, cu succes, rezidurile plastice în combustibil Savanţii au transformat, cu succes, rezidurile plastice în combustibil Luni, 27 Iunie, 2016 12:57 Oceanul este plin de deşeuri. Consecinţa cea mai devastatoare a modului prin care omenirea distruge mediul înconjurător este prezenţa porţiunii de gunoi din Oceanul Pacific, o zonă gigantică plină de ...

Racnetul


Escu - România electorală!


Talk Show TV <<< 41 >>> vezi-toate


Curat condei vezi toate